Akademie Bílí Tygři Liberec

Chceme vychovat hráče pro dospělé mužstvo, prozrazuje své cíle trenér Petr Haken

Date of publication Author Veronika Kadavá

L i b e r e c - Už minulou středu se sešli liberečtí junioři se svými trenéry, Petrem Hakenem a Alešem Vladykou, k prvnímu tréninku sezony 2010/2011. O programu letní přípravy, změnách v systému extraligy a dalších tématech jsme si popovídali s hlavním koučem, Mgr. Petrem Hakenem.

Považujete letošní sezonu za úspěšnou?
Asi bych byl špatný trenér, kdybych řekl, že sezona byla povedená. Samozřejmě pro nás trošku těžká. My jsme začátek, těch dvacet utkání prakticky hráli o všechno, než se skupina rozdělila na mužstva, která uspěla a na ta, která měla bojovat o záchranu v soutěži. Začali jsme dobře, závěr se nám ale trošku nepovedl, vlastně posledních šest utkání, a tím jsme prohospodařili ten dobrý začátek. Nakonec se nám o dva body nepodařilo dostat do finálové skupiny. Takže můžu říct hned na začátku, že sezona v říjnu byla neúspěšná.

 
 
Trenér liberecký juniorů - Mgr. Petr Haken
 
 
U liberecké juniorky trénujete druhým rokem, co považujete za největší změnu oproti loňsku ?
V říjnu nebo v listopadu prakticky, když jsme zjistili, že se sestupovat nebude, tak jsme mužstvo hodně omladili. V celém klubu došlo kvůli tomu k posunu v týmu juniorů, kdy jsme opravdu chtěli, aby si už ti mladší kluci zahráli. Aby byli připraveni na tu další sezonu. A byl jsem docela mile překvapen, že jsme zase hráli a někteří ti kluci opravdu dobře. Pak jsme se nakonec do play off i dostali, což si myslím, že po té sezoně alespoň malinký úspěch byl. Kluci dostali šanci si to vyzkoušet a vlastně přes půl sezony jsme hráli s týmem, který by měl hrát letos. Ten kádr, který vlastně vyhrával, by už nějaké zkušenosti měl mít. Záleží hlavně na nich, na klucích, když plní, co já chci, tak jsme schopni konkurovat jakémukoliv týmu v extralize, což se i ukázalo, když jsme hráli s těmi lepšími, kteří se do té finálové skupiny dostali. Tam jsme nasbírali nejvíc bodů.

Jak hodnotíte systém extraligy, který byl letos nastavený?
Nový systém dělal problémy všem týmům. Myslím si, že byl pro české týmy nepříznivý, což se pak i ukázalo. Moravská skupina byla trošičku slabší a chyběla tam ta konfrontace. Pak proběhla nějaká jednání i se svazovými činiteli, kteří sami uznali, že ten systém byl v podstatě neregulérní. V uvozovkách, samozřejmě. Když se nastavil a schválil, tak asi regulérní byl. Určitě chyběla konfrontace. Nikde není dané, že my jsme nemohli porazit mužstvo z moravské skupiny, které se probojovalo do play off, a naopak i ostatní mužstva zase mohla prohrát. Sparta, Slavia zase s někým, s kým jsme hráli my. Systém pro následující sezonu je trošičku jiný. Je to udělané tak, že na začátku bude konfrontace mezi všemi mužstvy. Bude hrát každý s každým, a pak se to rozdělí na šestičlennou skupinu, která má jistotu play off. Pak bude druhá šestičlenná skupina, kde se bude hrát o dvě postupová místa. Takže letos bude hrát jenom osm mužstev play off. A desetičlenná skupina, která bude hrát o záchranu. Tam bude systém každý s každým, doma – venku, takže vlastně dalších osmnáct zápasů. Poslední čtyři z téhle skupiny v extralize automaticky končí a pátý od konce bude hrát baráž s vítězi první ligy. Takže si myslím, že je to spravedlivé. Rozhodně ta kvalita se zvýší. My jsme letos navrhovali, aby se to stáhlo o dvě mužstva, pak třeba eventuelně příští rok o další dvě, rozhodlo se ale takhle, tak to musíme respektovat a připravit se na to, abychom se nedostali do skupiny o záchranu.

Plánujete změny v sestavě, jaký ročník bude tvořit základ týmu?
Radikální změny určitě neplánujeme. Hrát budou ročníky 1991, 1992. V tom novým systému jsou povolení tři hráči ročníku 1990 jakoby výjimka plus ještě brankář ročníku 1990.

Během základní části dostával hodně příležitostí Jakub Jelínek, proč jste ho do branky nepostavil i v play off?
Jakuba Jelínka jsme nasazovali právě až potom, co se zjistilo, že se nebude sestupovat. Je to vlastně hráč ročníku 1992. My jsme na začátku měli k dispozici brankáře ročníku 1990, 1991 a ještě dva na výjimku ročníku 1989. Tam si myslím byl trošičku problém v těch brankářích, my jsme protočili úplně všechny v těch dvaceti zápasech a nebyli jsme zrovna moc spokojeni. Nechci to vůbec svádět na brankáře, to ne, hrálo celé mužstvo, takže jsme i hledali brankáře pro budoucnost, který by to odchytal. Jakub Jelínek dostal šanci a myslím, že chytal výborně. Abych se ale dostal k play off, tam jsme šli z posledního postupového místa a přišla na nás Plzeň, která suverénně vyhrála. My jsme je dvakrát porazili v základní části, takže jsme si i trošku věřili. Věřili jsme, že bychom je mohli i trochu potrápit. V době, kdy jsme se rozhodli, kdo do brány půjde, tak jsme v play off chtěli uhrát první kolo. Potrápit toho favorita, jak už jsem říkal. No a Andreas Micka se dostal do výborné formy a i zbytek mužstva mu věřil. Bylo vidět, že když jsme ho nasadili, vlastně na poslední dva zápasy základní části, tak nám hodně pomohl a nechtěli jsme to měnit, takže jsme se rozhodli takto.

Tomáš Fillippi se zúčastnil MS 18. Berete to i jako vaši vizitku?
Ne, moji určitě ne. Ten hráč prochází vlastně všemi reprezentacemi už od šestnácti let. Myslím si, že je to kvalitní hráč, kvalitní hokejista. Taky to potvrdil v týmu, jak v kanadském bodování, tak tou svou rolí v týmu, kterou určitě má. Myslím si, že je to kluk, který má něco před sebou. Ale bude záležet zase jenom na něm. Každý má svoje mouchy a teď v tomhle věku si myslím, že se to hodně láme. Tak uvidíme, jestli ta budoucnost bude hokejová nebo naopak.

Co si myslíte, že je hlavní příčinou toho, že liberecká juniorka nikdy nepatřila na vrchol extraligy?
Nemůžu soudit, já jsem tady vlastně teďka třetí rok. Ale samozřejmě vím, jaké ty výsledky byly. Záleží to na tom, jak se vám povede ročník, jak už se ti kluci projevují během dorosteneckého věku. Myslím si, že naší myšlenkou, co chceme a co chceme změnit, je to, abychom byli schopni vychovat hráče pro dospělé mužstvo. Ať už to budou hráči pro Benátky nebo pro liberecké áčko. Takže to je náš cíl. A když se nám povede, že těch hráčů bude co nejvíc, je to mnohem větší úspěch, než třeba vyhrát extraligu juniorů. Když se z toho týmu do těch dospělých nikdo nedostane, tak se prakticky můžeme radovat, že máme titul, ale ta práce nekončí tím, že se něco vyhraje. Můžeme někoho posunout a může tady radost divákům dělat dalších dvacet let.

Před juniorkou jste působil v Benátkách. V čem se odlišuje práce s juniory a už dospělými hokejisty?
Vždycky záleží na tom, k jakému týmu se dostanete. Podle mě není rozhodující, jestli jsou ti hráči v dospělých nebo juniorech. Dospělí už samozřejmě vědí, co chtějí a tam je ta práce spíš opravdu o tom, že se plánuje taktika, to mužstvo se musí dobře připravit na utkání, na soupeře. S touhle juniorskou věkovou kategorií musí být trošku i ta výchova a vedení hráčů, aby nepřemýšleli jenom, že se hraje hokej, ale samozřejmě je tady škola, jsou tady jiné povinnosti, které si musí teďka zažít. Jak už jsem říkal, snažíme se vychovat někoho, aby ten přechod do dospělých měl jednodušší, v tom je ta práce trošičku jiná. Je zapotřebí věnovat jim víc času. U dospělých je to opravdu o tom, že ti hráči přijdou a jestli jsou profesionálové, jako, že by měli být, tak ta jejich příprava už záleží v tom poměru víc na nich, na té jejich samostatnosti.

 
 
Trénink Bílých Tygrů.
 
 
Jaké si myslíte, jsou šance kluků dostat se na farmu do Benátek?
Nám už se tam objevili hráči. Bulíř a Skalický odehráli dokonce zápasy tady za áčko. Tihle dva si myslím, že určitě perspektivu mají. Věřím, že i hráči ročníku 1990 zasáhnou do přípravy Benátek. Lukáš Vařecha, který je hráč ročníku 1990, taky začal v juniorech a pak se prosadil normálně v základu Benátek. Věřím tomu, že jich tam bude čím dál víc.

Vy už jste naskočili do letní přípravy. Co máte v plánu? Pojedete někam na soustředění?
Začali jsme už minulou středu a pravděpodobně bychom měli skončit na konci června. Pak by měla být třítýdenní pauza. Máme teď osm tréninků v týdnu. Volnou máme akorát sobotu, scházíme se už v neděli večer. Jezdit nikam nemusíme. Teďka přes tu letní přípravu určitě ne. Myslím si, že tady ty podmínky v areálu jsou dostačující. Máme vlastně k dispozici úplně všechno. Využíváme celý areál, obě dvě plochy, na jedné jsou položené desky na in line, takže se tam bruslí. Využíváme tělocvičnu, posilovnu plus atletický stadion, umělou trávu. Taky chodíme do Vesce, tam je to dobré na kolečkové brusle, což se nám vloni osvědčilo.

Pane trenére, díky za rozhovor a hodně úspěchů v nadcházející sezoně!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení