Akademie Bílí Tygři Liberec

Odrazí se Tygři z extraligového dna?

Date of publication Author Josef Šebesta, Radek Šenk

To, co by nikdo před sezónou neočekával ani v té nejhorší černé můře, se stává skutečností. Bílí Tygři Liberec nastoupí v pátečním zápase ve Svijanské aréně proti Vsetínu jako poslední tým, který se utká v přímém souboji s Valachy o třináctou příčku. Liberecké trápení pokračuje i pod novým trenérem, žalostná produktivita je pak hlavní příčinou letošního neúspěchu. Proti bývalým spoluhráčům nastoupí Petr Vampola (viz. foto) s Jiřím Haškem.

Liberec před důležitým soubojem sáhl k další změně. Do tygřího kádru přišel litvínovský obránce Martin Ťupa, který si na měsíc vyměnil dres s Angelem Krstevem. „Snažíme se oživit kádr, jak jen to jde. Ne že bychom byli s Angelem nespokojeni, jen se domníváme, že by nám obránce, který není zatížen naší situací, mohl pomoci,“ řekl manager klubu Ctibor Jech.

Již 22. kolo Tipsport extraligy bude hostit Svijanská aréna a klubový management se snaží pro úspěch udělat maximum. Pro odpovídající atmosféru se rozhodl snížit cenu vstupenek pátečního zápasu na 30,- Kč. Teď je to již v moci hráčů, zda dokážou nalákat diváky na svá utkání.

Proti svým bývalým spoluhráčům nastoupí hned dvojice Tygrů Pert Vampola a Jiří Hašek. Oba ještě před reprezentační přestávkou, tj. minulý týden, sedávali v domácí kabině vsetínského Lapače. Páteční duel bude pro ně vůbec prvním vystoupením před libereckým publikem ve Svijanské aréně v domácích barvách a hned proti Vsetínu. „Musíme hrát dobře zezadu a dát první gól. Pak věřím, že to dokážeme udržet. Pozor je třeba si dát na Tomáše Vaka. To je technický hráč, který má nebezpečnou střelu a dokáže toho patřičně využít. Z obrany je to Patrik Luža, ten vede ve Vsetíně statistiky, hraje velmi dobře v přesilových hrách, navíc mu to myslí,“ odkryl silné stránky soupeře Vampola. Vsetín hraje jako tým mušketýrů, což dokázal hlavně v loňské sezóně, kdy pronikl do play-off.

V jeho řadách však přeci jen vyčnívá jedno jméno nad ostatními - Radovan Biegl. To potvrzuje i druhý novic v tygřím dresu Jiří Hašek: „Určitě se ve Vsetíně potvrzuje to, že tým stojí a padá s výkonem brankáře. Jinak je to dost specifický mančaft, v útoku jsou techničtí hráči seskupeni kolem Stantiena. Michal Hudec je nepříjemný technický hráč, který dá každému levému křídlu zabrat.“ To by mohla být nakonec práce i pro Haška, jenž v prvním utkání nastoupil právě na levém křídle Kašpaříkova útoku.

Co by mělo pomoci, je samozřejmě brzké vstřelení úvodní branky a napadání soupeře již v jeho obranném pásmu. Znepříjemnění rozehrávky pak platí na každého soupeře, má to však jeden háček, neudělat chybu! A jaké vzbuzuje utkání pocity u jednoho z hlavních aktérů? „Určitě to pro mě bude mít mnohem větší motivaci než ostatní duely. Ve Vsetíne jsem poprvé naskočil do extraligy. Rád bych tamním funkcionářům proto dokázal, že hokej hrát umím a udělali chybu, když mi nedali tolik šancí. Chtěl bych se předvést v co nejlepším světle hlavně, před domácím publikem,“ řekl Petr Vampola.

Vsetín se trápí podobně jako Liberec. Na výhru čeká od televizního utkání proti Spartě z 25. října, kdy si na pražský celek vyšlápl již v první třetině a o svém vítězství rozhodl čtyřmi brankami. Mladíčka Schwarze, navrátivšího se z hostování v Třinci, už po 14. minutách musel střídal v té době nemocný Bříza. Vítězství si Valaši nenechali vzít a mohli se tak radovat z další překvapivé výhry 4:2. Vsetínu se v letošní sezóně vůbec daří proti favoritům. V Pardubicích dokázali svěřenci trenérů Tabary a Režnara ukořistit další dva body.

V domácím duelu, jenž předcházel pátečnímu souboji, se naopak radoval soupeř. Pardubice s Jiřím Dopitou sice prohrávaly po první třetině 0:2, pak ale začala úřadovat vsetínská modla Dopita a první letošní čistý hattrick byl na světě. Stalo se tak v poslední desetiminutovce!!! Vítězství 5:2 si odvezli „perníkáři“ a splatili tak svůj dluh z prvního vzájemného duelu.

Trenéři žlutozelených se budou muset obejít bez Josefa Štrauba, který absolvoval operaci křížových vazů a měl by být na další čtyři týdny mimo hru.

Valachům se hlavně venku nedaří. Z dosavadních 19 bodů si ze stadionů soupeře přivezli Na Lapač pouhé čtyři… V prvním vzájemném utkání letošní sezóny si Tygři dokázali se svým soupeřem vypořádat a připsali si tři body po vítězství 4:1. Právě díky tomuto vítězství je Liberec ve vzájemných duelech lepší.
Utkání začíná ve Svijanské aréně úderem 18.00 hod.

Dosavadní vzájemné duely:

Liberec – Vsetín 3:6, 2:3, 3:1, 6:2.

Poslední duel:

Vsetín – Liberec 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Branky: 60. Selingr (J. Polák) - 22. S. Procházka (Plodek, Rozsíval), 53. Kropáč (Moravec), 54. Kašpařík (V. Novák), 58. Jareš (Kašpařík).
Vyloučení: 5:6, navíc Luža, Jaškin (oba Vsetín) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 2570.

Předpokládané sestavy:

Bílí Tygři Liberec:
Falta - Čakajík, Holub, Jiruš, Šmíd, Ťupa, Nedvěd, Moravec - Hašek, Kašpařík, V. Novák - S. Procházka, Čermák, Korhoň - Vampola, M. Straka, Verčík - Hájek, Plodek, Rozsíval.

Vsetínská hokejová a.s.:
Biegl - Jaškin, Frolo, Luža, J. Polák, Kuboš, Němec - Pavliš, Stantien, Demel - Mareš, Vak, Selingr - Hudec, R. Procházka, Ambruz.

Nové tváře Bílých Tygrů

Tupa Hasek Vampola

V pořadí zleva: Ťupa, Hašek, Vampola.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Devítka si z Říčan přivezla vysoké vítězství, sedmkrát bodoval Železný

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení