Akademie Bílí Tygři Liberec

V NHL už to pochopili dávno, říká o Chartě fair play kapitán Bílých Tygrů Petr Nedvěd

Date of publication Author Petr Schultz

L i b e r e c – Těsně před zahájením duelu mezi Libercem a Plzní se připojil vůdce libereckých šelem Petr Nedvěd svým podpisem k Chartě fair play. „Je to běh na dlouhou trať a musíme na sobě všichni pracovat,“ poznamenal čerstvý devětatřicátník.

Petře, za Tvé mužstvo jsi podepsal Chartu fair play. Co si myslíš o celém projektu?
Já si myslím, že je to dobrá věc. V posledních pár týdnech dostala soutěž takovou černou kaňku s popotahováním ohledně kontumace Plzně, Kladna a Mladé Boleslavi, kdy jim byly odečteny body. Renomé ligy se tím malinko poškodilo. Charta fair play je určitě dobrá věc a je to načasované ve správný okamžik.

 
 
Petr Nedvěd: "Chce to zůstat fair play nejen na ledě ale i mezi fanoušky."
 
 
Charta fair play hráče by měla viset i ve vaší kabině, bavili jste se o projektu s ostatními hráči?
Musím se přiznat, že jsme zatím neměli možnost to řešit. Určitě k tomu ještě ale dojde. Mužstvo se posledních pár dní připravovalo na Plzeň a Charta nebyla na pořadu dne.

Je česká extraliga fair? Případně, co by se mohlo zlepšit?
Já bych řekl, že fair je. Samozřejmě, že nikdy není nic stoprocentní. Hráči jsou v tomto duchu vychováváni už od mládí. Někdy se může stát, že to zajde za hranici fair play. Většinou ale vše vyplyne z emocí na ledě, které jsou někdy větší než by měly být.

Jak bys srovnal NHL a českou extraligu, co se fair play týče?
V NHL udělali veliký kus práce, protože dříve to bylo o dost volnější. Hlavně ze začátku, kdy jsem tam začínal hrát a ještě roky před tím, než jsem tam hrál, se hrálo hodně brutálně. V zámoří se se situací vypořádali dobře, i když tam jednou za sezónu k něčemu ne zrovna fair dojde. Jsou to ale spíš výjimky. Obě soutěže si ale na fair play zakládají, což je dobře a o tom sport je. Mělo by se hrát ve férovém duchu a vše se rozhodnout na hřišti.

Kdo podle Tebe hrál v NHL za Tvé doby „unfair“?
Za poslední deset let se to v NHL vyčistilo a laťka byla posunuta někam jinam. Dříve se toho možná trochu víc zneužívalo ve prospěch nějakého mužstva, ale teď už nemá smysl hledat jedince. NHL nastavila správný trend. Sport se neustále zrychluje, sportovci jsou silnější, souboje jsou tvrdší, takže s tím byla potřeba něco dělat, protože by se to mohlo vymknout. Kdyby se přešly meze, mohlo by docházet k ošklivým zraněním. Tím neříkám, že k nim nedochází i teď. Zranění jsou ale určitá součást našeho sportu. Jsou určitá pravidla hry, a pokud se hraje podle nich, tak je to součást hokeje. V NHL si jasně vytyčili hranice kam se, až může a nastartovali dobrou cestu.

Všichni se snaží vyhrávat, ale kde jsou meze, za které by se nemělo jít?
Čím je zápas důležitější, tím jsou samozřejmě emoce větší. Ne pokaždé se to odehraje tak, jak by se asi mělo. Všichni víme, že každý z nás někdy přešel hranici fair play. Jde o to, vyhrát zápas na ledě a ne nějakou jinou cestou.

 
 
Charta fair play už visí v liberecké kabině.
 
 
Vzpomeneš si naopak na nějaký fair play čin, se kterým ses v hokeji setkal?
Je spousta „gentlemanů“ na hřišti, kteří nevyhledávají fauly a snaží se hrát opravdu fair play. Že bych si ale vzpomenul na nějaký skutek, ve kterém bych si vybavil něco podobného?….. Já jsem u ničeho podobného, co by mě oslovilo, nebyl.

Chartu fair play podepisují také fanoušci, kteří se zavazují ke slušnému povzbuzování na stadionech. Co si myslíš o tomto počinu?
Určitě je to dobré a mohlo by se tím také něco změnit. Na některých stadionech bohužel k tomu mají hodně daleko a je dobře, že i fanoušci se pod listinu podepisují. Dá se fandit tak, aby to domácímu mužstvu pomáhalo, a nemusí se dojít do nějakých vulgarismů nebo házení předmětů na led. Do dnešního sportu takové věci už dávno nepatří.

Myslíš, že projekt Charty může alespoň částečně zlepšit poměry v českém hokeji?
Já si myslím, že ano. Chce to zůstat fair play nejen na ledě ale i mezi fanoušky. Pokud se budeme i my hráči o tom víc bavit a budeme o tom vědět, více se nám takové věci vryjí do našich kebulí. Je to správná a jediná cesta, po které by se mělo jít. Možná je to ale běh na dlouhou trať, protože se nedá všechno změnit ze dne na den. Když budeme na tom všichni více pracovat, tak docílíme očekávaného výsledku.

Petře, děkuji za rozhovor a hodně štěstí do zbytku sezóny.

Přidejte se k Petru Nedvědovi a podepište Chartu fanouška tady!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení