Akademie Bílí Tygři Liberec

Sparta prožívá černou sezónu. Pošmáknou si na ní i Bílí Tygři?

Date of publication Author Petr Schultz

L i b e r e c – Po švédských hokejových hrách zamíří základní část Tipsport extraligy do svého finiše, do kterého si může každý celek připsat ještě devět bodů do tabulky. Bílí Tygři načnou sérii tří zápasů na půdě Sparty Praha a budou se chtít nejen přiblížit vedoucímu Třinci, ale také odčinit poslední debakl právě od prvního celku tabulky. Středeční buly bude vhozeno v 18:00 a měl by se k němu postavit i kapitán Petr Nedvěd.

HC Sparta Praha

Holešovičtí prožívají nejhorší sezónu od roku 1950, kdy několikanásobný mistr České republiky sestoupil. Sparta nedokázala v letošní sezóně vyhrát více než dva zápasy v řadě (2 výhry v řadě zaznamenala pouze čtyřikrát), zřejmě proto už nemůže usilovat o vyřazovací boje a musí svůj pohled soustředit směrem dolů, aby nakonec „nebrala“ nejistou a neoblíbenou baráž. Tým před sezónou pasovaný do role hlavního favorita na vítězství se snažil v průběhu roku udělat několik změn, ale nic nepomohlo. Nejdříve následovaly odchody zkušených borců Hlaváče s Hlinkou, o pár dní později se musel pakovat i olympijský vítěz z Nagana Martin Ručinský. Když ani to nepomohlo, rozhodlo se vedení pro změnu na pozici trenérů. Dvojici Volek – Holaň nahradilo duo Hořava – Rulík. Otec libereckého útočníka Miloslava Hořavy ale trn z paty Spartě nevytrhnul a pochmurná sezóna pokračovala.

 
 
Kapitán Sparty David Výborný prožívá zatím svou nejslabší extraligovou sezónu.
 
 
Další přestupní vítr neboli spíš vichřice se prohnala pražskou kabinou po Novém roce. Nejdříve zamířil Tomáš Kůrka k mistrovi z Pardubic, a když už byly pohřbené všechny sparťanské naděje na postup, rozhodl se management „rozprodat“ tým a dát šanci mladíkům. Směrem do Českých Budějovic se tak vydal ve své poslední sezóně v extralize obránce Jiří Vykoukal, na své rodné Kladno zamířil útočník se zkušenostmi z NHL Radek Smoleňák a Jakub Koreis šel pomoci Kometě, která se chytá posledního stébla, aby se prokousala „aspoň“ do předkola play-off. Tým ale naopak přivítal z Kladna robustného útočníka Saschu Treilleho, který tak vytvoří zřejmě útočné duo se svým starším bratrem Yorickem.

Tým ze středu Čech sehrál před reprezentační pauzou zápas s Českými Budějovicemi a prodloužil svou sérii neúspěchů už na tři utkání. Výborný a spol. přitom vedl v první třetině už 3:0, ale Mountfield zápas dokonale otočil a vyhrál jasně 5:3. „Vyšla nám první třetině, měli jsme dobrý pohyb a dali jsme tři branky. Nepamatuji zápas, kdy bychom vedli doma po první třetině,“ okomentoval asistent trenéra Radim Rulík zápas pro sparťanský web.

Lodivod sparťanské střídačky nepřiveze do Liberce dva hráče. Yorick Treille a Petr Kafka mají problémy s kolenem a proti Liberci by neměli nastoupit.

Základní informace o soupeři

Rok založení: 1903
Klubové barvy: modrá, žlutá a červená v kombinaci s černou a stříbrnou
Webové stránky: hcsparta.cz
Stadion: Tesla Arena (Kapacita 10 350)

Realizační tým

Hlavní trenér:     Miloslav Hořava
Asistent trenéra:  Radim Rulík 
Vedoucí mužstva:   Jaroslav Velechovský

Statistiky Útočníci:

Ton Petr       32 (12+20)
Broš Michal    20 (16+12)
Treille Yorick 18 (11+7)
Obránci:
Hanzlík Jan    14 (3+11)
Gulaši Michal  12 (1+11)
O´Brien Doug   11 (2+9)
Brankáři:
Pöpperle Tomáš 2,58 branky na zápas/ úspěšnost 91,57%
Novotný Filip  4,03 branky na zápas/ úspěšnost 86,67%

Posledních pět zápasů

45. kolo Brno – Sparta           1:0
46. kolo Sparta – Mladá Boleslav 4:2
47. kolo Zlín – Sparta           3:0
48. kolo Sparta – Litvínov       3:1
49. Sparta – České Budějovice    3:5

Bílí Tygři Liberec

Smečka hladových šelem razí na led pražské Sparty v roli papírového favorita a s cílem zaútočit opět na vedoucí Třinec. V Tesla Areně je ale čeká hodně tvrdý oříšek, i když budou domácí v poměrně mladém složení. Bílí Tygři totiž nevyhráli na kluzišti Pražanů už tři roky a naposledy si otevřeli vítězné šampaňské s rudým nápisem 17. ledna 2008, kdy vyhráli těsně 4:3 po samostatných nájezdech. Rozhodující penaltu tehdy trefil Jan Víšek. Jak už bylo řečeno, Sparta bude v hodně mladém složení. To ovšem nabádá k mírnému podcenění. „Zápas se Spartou určitě nepodceníme a chceme tam vyhrát. To, že se Sparta trápí, samozřejmě víme, ale pro nás to nic neznamená. Bude to pro nás zápas jako každý jiný,“ řekl rezolutně útočník Lukáš Vantuch pro klubový web.

 
 
Kapitán Petr Nedvěd se po několikazápasové absenci vrátí opět do kádru Bílých Tygrů.
 
 
V pondělí prodloužil smlouvu u Bílých Tygrů trenér Jiří Kalous a upsal se severočeskému klubu na další rok. Jeho aktuální bilance u klubu zní třiapadesát výher v základní části a sto dvaašedesát získaných bodů.

Bílí Tygři se pokusí ve středečním mači odčinit debakl od Ocelářů z Třince, kteří v souboji o první příčku převálcovali Liberecké jasně 5:0. Severočeši už popáté v sezóně nevstřelili ani jednu branku a vyrovnali tak svůj smutný rekord z minulého roku. Proti Spartě by už měl být připraven kapitán Petr Nedvěd, který vynechal posledních pár zápasů kvůli zranění. Na marodce tak zůstávají pouze dlouhodobě zranění Tygři Výtisk, Štich a Mrkvička.

Posledních pět zápasů

45. kolo Slavia – Liberec         2:1 pp
46. kolo Liberec – Brno           5:2
47. kolo Kladno - Liberec         0:3
48. kolo Liberec – Mladá Boleslav 3:0
49. kolo Třinec - Liberec         5:0

Statistiky

Útočníci:
Nedvěd Petr       50 (14+36)
Kudrna Jaroslav   35 (17+18)
Hořava Miloslav   35 (17+18)
Obránci:
Čakajík Martin    22 (7+15)
Hunkes Jiří       18 (5+13)
Trončinský Marek  14 (6+8)
Brankáři:
Pinc Marek       2,52 branky na zápas/ 91,55%
Vošvrda Tomáš    2,68 branky na zápas/91,10%

Historická bilance v základní části

 Liberec vs. Sparta
Celkem:  34 zápasů
Bilance: 13 – 4 – 0 – 4 - 14
Skoré:   88:83

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení