Akademie Bílí Tygři Liberec

Petr Nedvěd se stal kmotrem malých bílých tygříků

Date of publication Author Petr Schultz

V sobotu od tří hodin odpoledne se konaly křtiny malých bílých tygříků, kteří se narodili začátkem července v liberecké ZOO. Vedle olympijské vítězky v hodu oštěpem Barbory Špotákové, kreslíře a humoristy Petra Urbana a moderátorky Michaely Ochotské, se stal kmotrem malých šelem i kapitán Bílých Tygrů Petr Nedvěd. Součástí křtu byla i autogramiáda.

KŘESTNÍ LIST
Trojčata bílých tygrů se narodila v liberecké ZOO na první den prázdnin, tedy přesně 1. července letošního roku. Matkou dvou samečků a holčičky je Surya Bara a otcem sedmiletý Paris. Nyní se pohybuje váha tří mláďat od 6,3 kilogramů až po 6,9 kilogramů.

22. srpna pak byla odtajněna tři jména pro malé plyšové šelmy. Do liberecké ZOO dorazilo celkem 2251 návrhů. Dvě z toho vybrali zaměstnanci ZOO a budoucí kmotři mláďat a jedno čtenáři serveru iDNES.

Samečci se jmenují Liam a Sambur, samička pak dostala jméno Gaia. Všechna jména mají buď osobitou nebo historickou spojitost se ZOO Liberec nebo její hlavní náplní (více o jménech najdete na konci článku).

Nedvěd, Špotáková, Ochotská a Urban kmotry mláďat

Petr Nedvěd krmí žirafy
Fanoušci proudili už v průběhu dne do liberecké zoologické zahrady. Mezi ně dorazil i vítěz kanadského bodování extraligy za sezónu 2011/12 Petr Nedvěd. Ten měl před křtem mláďat bílých tygrů tu čest, že si mohl skočit pohladit žirafy a vidět svět z jejich perspektivy. Pracovníci zoo ho pak vzali ke slonici Rání, které je podobně jako Petru Nedvědovi čtyřicet let. Kapitán hokejového klubu si vyzkoušel, jaké to je stát se chovatelem v pavilonu slonů. V doprovodu svých "spolukmotrů" krmil slonici Rání, jenž je v liberecké ZOO už od roku 1967.

Od tří hodin pak následoval hlavní program, při kterém se Petr Nedvěd, Barbora Špotáková (pozn. redakce: olympijská vítězka je patronkou matky tří tygříků), Michaela Ochotská a Petr Urban stali kmotry tří tygříků Liama, Sambra a Gaiy. Nejdříve však malým šelmám museli dokázat, že zvládají i jiné zaměstnání, než to, které je nyní zdobí. Petr Nedvěd tak musel házet oštěpem, Michaela Ochotská se oblékla do tygřího dresu a střílela na hokejovou branku a dvojice Barbora Špotáková a Petr Urban zase ukázali, jak se mají číst zprávy.

Za Bílé Tygry Liberec předal kapitán týmu Petr Nedvěd černobílým koťatům velký červený míč na hraní. Po oficiálním křtu pak následovala velká autogramiáda, při které se stali návštěvníci lovci, jenž se snažili získat podpisy všech čtyř kmotrů.

Fotky ze křtu malých bílých tygříků si můžete prohlédnout zde


Jména bílých tygříků

Gaia - jméno řeckého původu, které znamená Země, ale jeho nositelkou byla i řecká bohyně Země. Jméno odkazuje k první liberecké generaci mláďat bílého tygra (* 2002), která rovněž nesla jména z řecké mytologie - Achilles, Artemis a Afrodita. Přímou souvislost má pak jméno k samci Achillovi (nyní ZOO Bratislava), který je - řečeno humánní terminologií - Gaiiným dědečkem.

Kmotři malých Tygříků: Nedvěd, Ochotská, Špotáková a Urban
Liam - jméno francouzského původu, které se odtud dále dostalo do Irska a Velké Británie. Jméno odkazuje k francouzské větvi libereckých bílých tygrů - otec trojčat Paris se totiž narodil ve francouzské ZOO Beauval, babička trojčat Shilang (ZOO Bratislava, matka novopečené matky Suryi Báry) se narodila v ZOO Cerza-Lisieux.

Sambur - jméno hindského původu, které je jazykovou variantou pojmenování sambar. Jméno odkazuje k hlavnímu poslání bílých tygrů jako návštěvnické atrakci a zdroji financí, a tím je pomoc skutečně ohroženým druhům zvířat v jejich původních oblastech (část získaných peněz totiž zoo vynakládá v rámci svých mezinárodních projektů právě na záchranů zvířat in situ). Symbolickým zástupcem ohrožených zvířat je právě asijský kopytník sambar skvrnitý, jehož na filipínských ostrovech Negros a Panay běhá už jen několik set kusů. Hned čtyři samičky tohoto silně ohroženého zvířete od roku 2012 chová i ZOO Liberec (jako jedna ze dvou zoo v Česku).

Zdroj: http://www.zooliberec.cz

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení