Akademie Bílí Tygři Liberec

Petr Syrovátko: Máme mladý tým ozdobený zkušenými a kvalitními hráči

Date of publication Author Martin Kadlec

Bílí Tygři Liberec stojí na prahu své jedenácté sezóny v extralize. První utkání nového ročníku nejvyšší české hokejové soutěže sehrají už dnes vpodvečer na ledě Kladna. Ještě před tím, než se znovu roztočí extraligový kolotoč, vám přinášíme rozhovor s prezidentem klubu Petrem Syrovátkem.

Náš rozhovor je o budoucnosti, ale já začnu v nedávné minulosti – jak jste spokojen s účinkováním Bílých Tygrů v zápasech European Trophy?
Tyto zápasy nám mnohé ukázaly. Z dobrých výsledků mám samozřejmě radost. Cenné jsou obě vítězství nad Pardubicemi. Co se týče zápasů, které jsme hráli ve Finsku, popřípadě tady doma se Švédy, ty vnímám především jako příležitost, aby se tým mohl kvalitně rozehrát a vyzkoušet si nové věci. Prohrané utkání se švédským Brynäs mělo dvě třetiny kvalitní úroveň, pak se to jen nedotáhlo do konce. Tým se určitým způsobem stabilizuje. Přemýšlím o těchto zápasech nejen po stránce sportovní, ale i ekonomické, což je dnes nejen důležité, ale i nutné. Tam se to úplně nepotkává. Už v předešlých sezónách jsme jezdili do Švýcarska i za tu cenu, že nás to vyšlo dráž, než hrát přátelská utkání tady doma. Bylo to z toho důvodů, že tato utkání byla mnohem vyhrocenější, pro švýcarské publikum jsme byli také jistou atrakcí, hráli jsme důraznější hokej a hráči byli naprosto soustředěni jen na zápas. V kontextu European Trophy navíc přemýšlíme i o budoucnosti evropského hokeje. Je totiž určitá vize vytvořit evropskou soutěž, která by byla z hlediska marketingu zajímavá. Otázkou je, jak European Trophy ,vzhledem k vysokému počtu zápasů, skloubit s domácími soutěžemi. Zároveň je potřeba hledat cestu, jak vyvážit neustále se rozšiřující KHL. I my se možná působením v European Trophy stáváme jakýmisi „pokusnými králíky“, ale chceme si držet pozici významného českého klubu, který se pravidelně umisťuje v play-off a po sečtení statistik z posledních deseti sezon se pohybujeme mezi druhým až třetím místem. I tato statistika vlastně vyjadřuje kvalitu našich příprav a do tohoto konceptu European Trophy skvěle zapadá.

Začne nový extraligový ročník, který na první pohled možná vypadá stejně jako ten loňský, ale není. Bílí Tygři patřili k odpůrcům uzavření extraligy, které vloni navrhovali někteří členové APK. Teď, když řízení nejvyšší soutěže převzal ČSLH, naopak dochází k tomu, že se v extralize bude hrát širší baráž. Jak jste spokojen se změnami, které se staly v zákulisí extraligy?
Všechny tyto změny byly na začátku vyvolány snahou pozvednout marketingovou úroveň českého hokeje. Na základě toho vznikaly dohody mezi kluby, které byly na jedné straně nespokojené a s tou nespokojeností přicházela touha oslovit marketingový trh a zjistit, zda na trhu není síla, která by do českého hokeje napumpovala více peněz. Tuto vzniknuvší skupinu uvnitř Asociace profesionálních klubů si ale někteří z manažerů spletli s nátlakovou skupinou, která chtěla prosadit své zájmy. Ty byly často v očích mých, i Ctibora Jecha, zcela nereálné a také velmi vzdálené původnímu záměru. Tak došlo i k úplně nesmyslnému vypovězení smlouvy mezi APK a ČSLH. To byl i okamžik, kdy Ctibor Jech rezignoval na pozici prezidenta APK, protože se absolutně neztotožňoval s kroky, které asociace podnikla. Smlouva nakonec nebyla obnovena a extraligu proto v současnosti řídí ČSLH. Staronový prezident hokejového svazu erudovaný právník Tomáš Král v té poněkud nepřehledné situaci zachoval rozvahu a zažehnal blížící se krizi. Navíc, i přes tyto změny dokázal zachovat kontinuitu. To znamená, že mnohé z dobře připravených instrumentů a kroků je dnes zakomponováno do řízení extraligy. Za nás, jako liberecký klub, mohu říci, že jsme skutečně spokojeni, že se podařilo tak trochu rozbít tu už poněkud zkostnatělou instituci (APK), která tu fungovala od roku 1994. Kroky nového vedení ligy pod hlavičkou hokejového svazu, ať už mluvím o Tomáši Královi nebo o novém šéfovi soutěže Josefu Řezníčkovi, mi dávají velkou naději, že tato změna českému hokeji jen prospěje.

Pojďme teď k samotným Bílým Tygrům. Kádr A týmu znovu omladil a to tak, že se začínají ozývat i některé varovné hlasy. Ovšem, když se ohlédneme za prohlášením klubu z období před čtyřmi lety, kdy se mluvilo o omlazení a zapracování vlastních odchovanců, zdá se, že vedení klubu pouze neustupuje z nastoupené cesty…
Přesně tak. Chceme vychovávat své vlastní extraligové hráče. Mnoho hokejistů, kteří odrostou juniorské kategorii, může mít problém s přechodem do seniorů. Sice mají svou kvalitu, ale nedostatek zkušeností a na extraligu by ještě nestačili. I proto jsme před čtyřmi lety zřídili, jako jediný klub v Česku, oficiální farmářský tým, který hraje v Benátkách nad Jizerou. Především mladí hráči mají možnost získat právě tady cenné zkušenosti. Vyhrát se. Každý přitom ví, že cesta z Benátek do libereckého hlavního týmu pro něj může být otevřená, pokud bude podávat kvalitní výkony. Po čtyřech letech systematické práce, nejen v Benátkách, ale i v libereckých mládežnických týmech, si myslím, že se nám ta snaha vrací v kvalitě, kterou mladí a třeba ne úplně známí hráči mají. I proto jsem přesvědčen, že kvalita A týmu příliš neutrpěla. Já samozřejmě velmi dobře vím, jak kvalitní hráči od nás naopak v letní přestávce odešli a kolik s nimi odešlo kanadských bodů. Nahradili je ale hráči, kteří na farmě nebo v juniorském týmu už ukázali svou kvalitu. Mnozí z nich už si připsali i několik desítek startů za Tygry, ale zatím nedostávali tolik prostoru. To se v této sezóně změní. Máme mladý tým, ozdobený několika velmi kvalitními a zkušenými hráči. Většina hráčů, i ti mladí, už ale zažili zápasy v základní části i boje v play off. Pamatují si náš postup přes předkolo, nebo naopak nepovedené čtvrtfinále se Slavií. I to jak nám vloni v dobře rozehraném semifinále s Pardubicemi možná trochu došly síly. Všechno to jsou velmi cenné zkušenosti, které v nové sezóně mohou prodat.

Petr Syrovátko oznamuje, že Petr Nedvěd zůstává Bílým Tygrem

Po třech letech se došlo také k výměně trenérů. Jiřího Kalouse nahradil Marian Jelínek. Jak vnímáte tuto změnu?
Novému trenérskému tandemu naprosto věřím. S Marianem Jelínkem se ztotožňuji i v té, řekl bych, filozofické rovině. Máme podobný pohled na hokej. Líbí se mi, jakým způsobem vštěpuje hráčům základy profesionálního přístupu k hokeji, jakým způsobem je vede k zodpovědnosti k celému týmu, k fanouškům, ale i k jejich vlastním individuálním výkonům. Věřím, že tato práce se promítne i do růstu a kvality kádru a že Bílí Tygři budou hrát velmi týmovým způsobem. Tím se znovu vracím k tomu, o čem jsem mluvil už v předchozí odpovědi, tedy že kvalita týmu se výrazně nezmenšila.

Co byste vzkázal fanouškům Bílých Tygrů teď, před začátkem nové extraligové sezóny?
V každém případě bych si přál, aby bylo společenství fanoušků, hráčů a vedení týmu spojené srdcem. Přál bych si, aby naši fanoušci měli víru ve společnou věc, věřili ve výkon týmu a nespojovali si radost jen s úspěchem. Všem divákům přeji, aby se v hojném počtu potkávali ve fantastickém zázemí, které tady máme a cítili se tu dobře. Máme halu, kterou nám na mnoha místech závidí. Vzkázal bych také, ať se diváci baví špičkovým extraligovým hokejem a výkony našich hráčů. Kdybychom k tomu všemu divákům přidali úspěch a vítězství, bylo by to skvělé. To bych si také velmi užil.

Děkuji za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení