Akademie Bílí Tygři Liberec

Největším překvapením jsou pro mě naši fanoušci

Date of publication Author eReS

Bílí Tygři Liberec i nadále atakují přední příčky extraligové tabulky. Letošní soutěž je nadmíru vyrovnaná a diváci se tak mají nač těšit. Po šestnácti odehraných kolech patří Bílým Tygrům pátá příčka, když na třetí Slavii ztrácejí čtyři body. Pohled na opačnou stranu tabulky a pomyslné pomezí, dělící úspěšné týmy od neúspěšných, tedy devátá příčka, je pak vzdálena pouhé tři body. Pro dosavadní hodnocení toho nejdůležitějšího z tygřího tábora jsme oslovili prezidenta klubu Petra Syrovátka (viz. foto).

„Mám-li své hodnocení nějak začít, pak určitě tím, co mě nejvíce potěšilo. Je to jednoznačně stále se opakující zájem diváků o nejvyšší soutěž. V Liberci se pravidelně schází v ochozech velmi početné publikum, jemuž se dokonce několikrát podařilo Svijanskou arénu vyprodat. Naše příznivce považuji spolu se sportovní výkonností za největší radost letošní sezóny.

Po jedenácti letech u libereckého hokeje zažívám velké zadostiučinění a mám pocit, že úsilí a finanční prostředky, které jsem do klubu vložil mají smysl. Kdyby někdo před třemi lety řekl, že v extralize bude nastupovat Jágr, Eliáš či Vokoun a v liberecké kabině se objeví Milan Hnilička, málokdo by tomu býval věřil.

Zažívám letos opravdu výjimečné pocity a jsem rád, že Bílí Tygři dělají radost libereckému publiku. To jen umocňuje správnost kroků, které město učinilo s výstavbou nového multifunkčního komplexu. Do Svijanské arény přijde zanedlouho zima a já bych si moc přál, abychom publikum zahřáli svými výkony a dokázali je strhnout k podobnému fandění, jakého jsme byli svědky doposud,“ řekl na úvod prezident Bílých Tygrů Petr Syrovátko.

Extraligovými kolbišti letos brázdí největší hvězdy, které český hokej světu dal. Liberečtí se však při předsezónním posílení vydali odlišnou cestou, když se rozhodli angažovat trojici mladíků Vrbata, Nedorost, Kotalík.

Ta zahájila své působení pod Ještědem impozantně, což nemohlo nechat chladným soupeřovy kouče, kteří se jali proti libereckým štírkům nasazovat speciální formace. „Prvního hráče, kterého jsme ale z NHL angažovali, pominu-li brankáře Hniličku, byl Jiří Fischer. Jirka zatím své kvality, bohužel, mohl prokázat pouze na SP, kde se po střetu s Mario Lemieuxem zranil. Byli jsme však svědky toho, že pro tým odvedl kvalitní práci, což jen umocnilo kanadské semifinále. Během listopadové přestávky by se pak měl v libereckém kádru objevit. Náš tým měl velmi dobrý start, kluci ze zámoří výrazně promluvili do extraligových soubojů, pak se na ně soupeř více zaměřil. Vynikající je u nich zejména tah na branku a důraz, což jsme si od jejich angažování také slibovali. Všechny naše posily splňují zatím předsezónní očekávání, výborně hrají také Vaic a Podkonický. Musím ale znovu připomenout, že je stejně důležitá práce na ledové ploše jako uvnitř týmu, v kabině. Nepřekvapují mě proto ani tak naše výsledky, jako práce týmu a komunikace mezi jednotlivci,“ zmínil největší změny v kabině a pozitivní dopad všech angažovaných hráčů.

Liberecký tým se drží v popředí i přes absenci jednotlivých hráčů. Všichni tak určitě uvítají blížící se reprezentační pauzu již vzhledem k avizovanému příchodu Fischera a návratu Kotalíka s Podkonickým. Týmovou defenzívu by ale navíc měl ještě vyztužit příchod reprezentačního beka Jaroslava Modrého. Ostřílený harcovník má za sebou takřka celou jednu dekádu v NHL.

„Jardu považuji za jednoho z deseti nejkvalitnějších obránců na světě. Po Kubinovi a Kaberlem se tak extraligoví příznivci mají nač těšit. Jarda je nejen vynikající hráč, jeho role se také významně projeví v kabině,“ představuje další z posil, které se podařilo díky svým stabilním výkonům v barvách LA Kings proniknout až do výběru All-star západní konference.

Defenzivní činnost se má stát odrazem k postupu do play-off, na něž se klub zároveň snaží poctivě připravit. „Je před námi ještě šestatřicet bitev v základní části. Válka nastane teprve s postupem mezi elitní osmičku, kam bychom se letos chtěli konečně dostat. Považuji za dominantní pro další část sezóny, abychom pracovali na kvalitním systému, jehož základním pilířem je brankář a pětice hráčů, zapojujících se do obrany stejným způsobem jako do útoku. Důraz budeme klást na zodpovědnost, podobně jako tomu bylo v podařených utkáních s Pardubicemi, Vítkovicemi nebo Litvínovem. Jen tak můžeme uspět,“ upřesnil další úsilí, které by mělo týmu pomoci za dobytím vysněného cíle.

Aby svá slova potvrdil, nemusel prezident Bílých Tygrů chodit ani tak daleko, když zmínil příklad hokejistů Zlína. Systém HC Hamé není příliš lahodící oku diváka, přesto slaví kýžený úspěch. „Zlín má dobře poskládaný tým. Na jeho výkonech je také dobře patrný loňský úspěch, celkově se však podařilo vytvořit dobrou partu, jejíž projev je velmi efektivní. Hra je založená na důrazu, proto mančaft funguje. Dnešní hokej není o jednom hráči. Jágrovo Kladno dokáže v extralize porazit kohokoliv, z dlouhodobého hlediska a zejména pak potřeb pravidelného opakování kvalitních výsledků je však nutné říci, že jeden hráč tým nespasí,“ zmiňuje další okolnosti a důsledky příchodu hráčů z NHL, které budou mít vliv na případný postup mezi elitu.

Týmová práce začíná samozřejmě u kvalitního brankáře. O tom se Liberec přesvědčil v loňské sezóně. Díky angažování Milana Hniličky se zdá být tato situace vyřešena, tým však nemůže spoléhat pouze na zadní vrátka, musí mu při obraně také pomoci. To jen dokazuje případ všech zámořských hráčů s maskou.

„Brankářům se musí pomoci, tým může být úspěšný jen pokud jim pomůže. Musíme si také uvědomit, že evropský, resp. český styl hokeje, je zcela odlišný zámořského. V extralize se daleko více kombinuje než střílí. Pochybuji, že by se Vokounovi stalo, aby v NHL inkasoval od jednoho hráče čtyři branky podobně jako v Třinci a stejným výsledkem pak skončilo i utkání na ledě Orlů. Určitě je to způsobeno volnějším pojetím obrany. Situace, kdy by se ocitl hráč sám v prostoru brankoviště, v NHL takřka nenajdete. Proti přečíslením či dorážkám je kvalita brankáře často bezvýznamná pokud nepomůže obrana. Podívejme se na druhou stranu na naše utkání se Vsetínem. Oba týmy vycházely ze zajištěné obrany, která celému průběhu utkání jasně dominovala. Pak se také ukázaly naplno brankářské schopnosti,“ zmiňuje fakt, který stojí za prozatím nepříliš dobrou úspěšností mužů v maskách.

Ti si na extraligu musejí teprve zvykat. Po příchodu dvou beků by se měla obranná hra ještě zkvalitnit. Je však otázka, jak dlouhé bude působení hráčů z NHL. V případě vyřešení situace v zámoří, dojde k jejich odchodu.

„Liberec je i na takovouto možnost připraven. Osobně si však myslím, že nastane pravý opak a NHL letos vůbec nezačne. Pro majitele klubů je lepší vůbec nehrát, než provozovat ztrátové kluby. Na základě informací, které mám, se přikláním k názorů vzniku zcela nové soutěže. Extraliga měla také podobný problém v přeplácení hráčů,“ doplnil k probíhající výluce.

Pro Liberec je určitě škoda, že ještě není dostavěna nová hala, která by poskytla komfort a pohodlí všem návštěvníkům. Smysluplnost výstavby by se tak naplno projevila již letos, v dalších sezónách by ji jen umocnilo např. schválené pořadatelství MS v klasickém lyžovaní.

Vývoj současné situace je ale více než pozitivní. „S radostí mohu oznámit, že 28. října odchází do sídla IIHF oficiální žádost Českého svazu ledního hokeje o přidělení pořadatelství MS 20ti-letých do České republiky. Hostitelem této vrcholné akce by se měly stát Liberec a Pardubice. Druhým významným krokem těchto dní, k nimž přispěla výstavba arény, je dohoda o pořadatelství ČP Cupu v Liberci,“ uzavřel náš rozhovor prezident klubu Petr Syrovátko.

Již od příštího roku se tak mohou liberečtí příznivci ledního hokeje těšit na přítomnost reprezentačních celků ve městě.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Devítka si z Říčan přivezla vysoké vítězství, sedmkrát bodoval Železný

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení