Akademie Bílí Tygři Liberec

Petr Syrovátko: Chceme, aby sponzoři, fanoušci i hráči byli jeden velký tým

Date of publication Author JIří Beníšek

Reprezentační přestávka, kdy se extraligový kolotoč na devět dní zastaví, je ideálním časem pro bilancování, ale také pro plánování. S prezidentem Bílých Tygrů jsme si povídali o dosavadním průběhu extraligy, o výkonech libereckých hráčů, o podpoře fanoušků a zapomenout se nemohlo ani na multifunkční Arenu, která ve svých moderních prostorách přivítá návštěvníky již v příštím roce.

Jak jste spokojen, nebo nespokojen s dosavadním průběhem extraligy z pohledu Bílých Tygrů ve chvíli, kdy začala první reprezentační přestávka?

Jsem spokojen, určitě spokojen. Vyplývá to z nádherného nástupu do soutěže, kdy jsme hráli v plné síle, pouze bez obránce Jirky Fischera, a dnes můžeme říci, že i bez obránce Jardy Modrého. Pak se sestava rozbila, chyběli výborní hráči, Aleš Kotalík, Andrej Podkonický, krátkodobě i další. Promítlo se to hlavně v nestabilnosti výkonů, především venku, kdy jsme odehráli velmi nešťastná utkání na Spartě, špatné utkání v Třinci, nezvládli jsme zápas ve Vsetíně... To jsou věci, které nejsou dobré a nemůžeme se tvářit, že se nestaly, ale obecně zatím splňujeme ten parametr, který jsme si předsevzali před sezónou.

Máme dva kvalitní gólmany, protože Pavel Falta v době zranění Milana Hniličky dokázal, že je kvalitní a podržel mužstvo. Tu část extraligy do přestávky tedy zatím hodnotím velmi kladně a předpokládám, že to je základní stavební kámen výkonů, které bychom rádi předváděli a odváděli trvale. To postavení v polovině první osmičky bychom rádi udrželi až do konce. Přestávku potom hodnotím také kladně, protože doufám, že během ní se tým dá zdravotně dohromady. Měl by se připojit uzdravený Jirka Fischer, 13. listopadu přiletí Jarda Modrý, takže tým vtrhne do dalších bojů s novým elánem a sebevědomím, další část nám končí před Vánočními svátky.

Řada médií v současné dobré hře týmu a jeho postavení v tabulce neustále vidí krátkodobé překvapení, stále má Liberec za nováčka, kterému dojde dech. Jak se díváte na toto "hodnocení"?

Myslím, že naše krátká extraligová historie stále v určitých zavedených periodikách budí dojem, že musíme být na chvostu, to je pravda. Když byl nováčkem extraligy Vsetín, tak ji hned vyhrál, ale jejich cestou my jsme nešli (Vsetín nakoupil téměř celé mužstvo s řadou hvězd - Čechmánek, Dopita...). My jdeme vlastní cestou postupné a trpělivé práce a to nejen na sportovním poli. Připouštím, že se můžeme dopouštět i chyb, ale důležité je, aby se ty chyby neopakovaly. Chceme se postupně zlepšovat na poli sportovním, ale i na poli marketingu, péče o diváka a fanoušky.

Myslím, že dosavadní plody naší práce zde jsou už naprosto zřetelné. Zájem je značný a ta zpětná vazba také a to je součást. Hokej není jen to jediné. Rád bych dosáhl toho, aby hokej byl jen částečnou záminkou k návštěvě stadionu a hlavně budovaného nového sportovního komplexu. Mělo by to pro rodinu znamenat relax, odpočinek, pohodu v hezké atmosféře, prostě aby si cestu na stadion našly celé rodiny s dětmi, party mladých lidí a další. Rozhodně se chceme distancovat od vandalismu, hulvátství, ale i gamblerství a hracích automatů. Ty prostě v nové hale nikde nebudou.

Divácký zájem o letošní ročník extraligy samozřejmě pozdvihla řada zvučných jmen z NHL. Liberec získal kvalitní mladé hráče, kteří zatím tak slovutné jméno, jako Jágr nebo Reichel nemají, přesto je tu zájem o hokej veliký. Čekal jste to, nebo vás to do jisté míry překvapilo?

Ve skrytu duše jsem doufal, že v letošní sezóně uvidím na Bílé Tygry alespoň jednou vyprodanou arénu. Ten sen se mi splnil a vlastně nesplnil. Splnil se v tom smyslu, že už dvakrát bylo vyprodáno a nesplnil tím, že jsem to ani jednou neviděl, protože jsem byl v zahraničí. Pozitivní ohlasy pochopitelně mám a na vlastní oči si to musím zažít, doufám, že se nám to ještě podaří. Snad už při předvánočních zápasech, nebo když tým bude mít vítěznou sérii, ta vždycky táhne. Navíc při řadě dalších utkání chybělo málo, dvě stovky diváků. To jsou pochopitelně fantastické pocity a já je beru jako shrnutí našeho desetiletého působení v libereckém hokeji.

Kdybych před šesti lety řekl, že budeme mít vyprodanou halu a na další lidi se ani nedostane, nebo před čtyřmi lety přišel s tím, že tu lidi půjdou na Jágra nebo Hejduka, tak si myslím, že by mne většina lidí nevěřila, nebo považovala za blázna. Dneska je to ale fakt, hraje se tu kvalitní hokej a kvalitní týmy Bílí Tygři porážejí. Navíc za necelý rok budou moci naši fanoušci navštívit po Sazka Areně druhou nejlepší a nejmodernější halu v republice. Tam bude absolutní pohodlí, komfort, atmosféra, ale nebude to jen o hokeji, ale bude to i pro dalších deset až patnáct jiných činností a sportů.

Rádi bychom, aby pro fanoušky bylo ctí být členy fan klubu

Zmiňoval jste atmosféru. Většina fandů se shoduje v tom, že atmosféru vytvoří hlavně "kotel", který fandí ve stoje. Jak se s tím vypořádáte v nové aréně?

Architekt samozřejmě připravil arénu tak, že všechna místa budou k sezení. Ale ten náš vliv na konečnou podobu stavby je tak významný, že i na tohle jsme mysleli. Budeme mít místa na stání pro náš fan klub, navíc za sebou budou mít v příjemné blízkosti místa pro občerstvení. Prostě i oni budou mít ty nejlepší podmínky pro svůj "výkon", pro to fandění, které je dalším hráčem navíc. Těch míst bude zhruba tisíc. Ale tato místa budou v případě potřeby snadno přeměněna na místa pro sezení, například při tenise, krasobruslení nebo při koncertu. V tom případě bude hlediště jednotné a jednolité.

Fan klub Bílých Tygrů je opravdu hodně slyšet a vidět, s tím asi souhlasíte, že?

Já se nebojím říci, že odvádějí velmi dobrou práci. Ale zároveň bych chtěl zdůraznit, že to je výsledek velmi dobré komunikace a zpětné vazby mezi námi, vedením klubu a diváky. Potvrzuje to naše ambice dosáhnout vysoké návštěvnosti a vysoké podpory ze strany diváků. My se na oplátku snažíme dát členům fan klubu různé bonusy a přednosti, aby bylo pro ně ctí být členem fan klubu. V Liberci to rozhodně není jen nějaká skupina hlučných rowdies, od toho se kategoricky distancujeme. Naopak zde je skvělá parta lidí a my se i do budoucna budeme snažit ze všech sil, aby se fandové cítili jako neoddělitelná součást klubu a týmu.

Pokud dosáhneme toho, že budou hrdí na to, že jsou součástí velikého týmu Bílých Tygrů a budou připraveni klub reprezentovat, tak potom to má šanci na úspěch. A v tomto postoji se Liberec liší od jiných týmů, protože my přemýšlíme o sponzorech, fanoušcích, hráčích tak, aby to byl jeden velký tým. Jeden bez druhého totiž nemůže existovat. Když nebudou fanoušci, nebudou sponzoři. Když nebudou sponzoři a jejich peníze, tak nebude tým. A bez týmu nebudou fandové a návštěvnost. Jsme v kruhu, který musí fungovat dohromady. Navrch se musí přidat nasazení, srdce a nezbytné sportovní štěstí a potom to jde.

Vraťme se ke kádru. S přílivem hvězd z NHL se Liberec vypořádal po svém a dosavadní výsledky ukazují, že dobře...

My jsme záměrně na "velká" jména nevsadili. Ale chtěli jsme mladé hráče, kteří budou mít chuť zde hrát, prosadit se, pro které není reprezentace uzavřená kapitola a od toho se odvíjí jejich motivace. A to všichni tři útočníci, Aleš Kotalík, Radim Vrbata a Vašek Nedorost jsou. Obránce Jirka Fischer předvedl na Světovém poháru, že do budoucna se s ním bude moci počítat, bohužel to dopadlo, jak to dopadlo (zranění ramene) a Jarda Modrý, to je řekněme moje známost, kdy jsme se před lety setkali na cestách a já mu nyní zavolal. Jarda nevěřil, že se nezačne hrát. Proto byl zatím v Americe, navíc má americkou manželku a tři děti, které jsou zvyklé na Ameriku. Na tu naši extraligovou nabídku ale reagoval tak, že 13. listopadu přiletí.

Mohl byste jmenovat nějakého hráče, kterého byste rád oblékl do "tygřího" dresu, i když je to třeba nemožné z hlediska závazků, peněz, situace, zdraví atd.?

Můj velký, ale nesplnitelný sen je Wayne Gretzky. Veliký zážitek pak mám z návštěvy zápasu Stanley Cupu, kdy proti sobě hráli na jedné straně Jágr a Lemieux a na druhé Hašek. Já jsem ale spokojený s tím, že do Liberce přijíždějí ti nejlepší hráči, kteří u nás momentálně jsou, byť mají na sobě jiný dres.

Dostavba Areny Liberec finišuje

Jak to vypadá časově s novou arénou a ostatními sportovišti?

Všechna další sportoviště by měla být hotová k 1. září. S tímto datem začíná řada soutěží a tak bychom to tak chtěli. Ze stavařského hlediska bychom chtěli mít hotovo kolem 25. června. Pak je na řadě zátěžový a zkušební program. Na konci června by měly proběhnout dva koncerty, na které chceme mít dvakrát plnou halu. Bude to hlavně pro studenty středních a základních škol tady v Liberci a okolí, které bychom chtěli do haly přivézt. Bude to zdarma. Potřebujeme totiž vyzkoušet naplno klimatizaci, vzduchotechniku, turnikety, kontroling, ochranku...

Svým způsobem chceme narazit na problémy, abychom si otestovali, jak je zvládat a řešit. Z toho důvodu to bude zadarmo, protože tito první návštěvníci nám vlastně pomohou. Na oplátku po nich budeme chtít, aby nebyli nervózní a otrávení, když všechno hned nebude fungovat na sto procent. Jinou šanci, jak zjistit provozní nedostatky, vlastně nemáme. Během července a srpna už poběží chlazení, led, příprava hokejového mužstva, takže lidé se budou moci i do haly podívat. Slavnostní otevření s programem chystáme na 1. září, to už snad budou všichni z prázdnin. Finalizujeme program, probíráme nápady, kterých je samozřejmě mnoho, ale je to otázka peněz a také dostupnosti umělců a dalších faktorů.

Hala hned na úvod bude hodně vytížená, že?

To září bude dost plné, jednak slavnostní otevření, dále v termínu 7. - 11. září by měl být první turnaj série Euro Hockey Tour, kolem poloviny měsíce začne extraliga, hned kolem 20. září by tu měl být Davis Cup, protože při vší úctě k našim tenistům, jedou do Argentiny a Jihoameričanům hraje všechno do karet. Tím pádem by se tu bojovalo o udržení v elitní skupině. Prostě rozjezd provozu jako hrom.

Během léta proběhl na stavbě arény Den otevřených dveří a těšil se značnému zájmu veřejnosti. Plánujete ještě něco podobného?

Původně jsme to již nepředpokládali, protože jsme se domnívali, že je to poslední termín, kdy můžeme bezpečně z hlediska lidí i stavby tam ty davy pustit. V tuto chvíli, když jsme viděli ten ohlas, tak považujeme za správné pokusit se v únoru, nebo v březnu ještě o jeden podobný den, který by lidem naposledy ukázal něco, co už potom neuvidí. Přeci jenom je to veřejná stavba z daní občanů a ti mají právo na to, aby viděli, jak to běží. Termín není zatím stoprocentní, ale vážně o tom uvažujeme, navíc se k této myšlence přiklání i primátor. Je třeba si ale uvědomit, že každý takovýhle den znamená týden až deset dní příprav, kdy se normálně nedělá, pak vlastní den a potom několik dalších dní trvá, než se stavba znovu rozjede obvyklým a potřebným tempem. Máme termíny, harmonogram, na druhé straně si uvědomujeme, že jsme u něčeho, co se tu v dalších třiceti letech asi nebude opakovat.

S pouhou účastí v extralize se nespokojíme

Vraťme se ještě zpět k hokeji. Kde se ve Vás vzaly ambice, nebo chuť vstoupit do libereckého hokeje?

Někdy v roce 1992 nebo 1993, když jsem měl malou stavební firmu, tak jsem s kamarádem a bývalým spoluhráčem Jirkou Peřinou (dnes trenér extraligového dorostu a mladších žáků 6. třídy) hrál tenis vedle chátrajícího stadionu. Jirka mi popisoval stav kolem hokeje a tak jsem se rozhodl trochu pomoci. To jsem udělal, ale další sezónu jsem se rozhodl, že buď pomůžu více a budeme to dělat pořádně, nebo že to nemá cenu. Kolem hokeje byl v té době Jarda Kasík a František Vozka a také současný manažer Ctibor Jech. Založili jsme společnost, stal jsem se jejím šéfem a cítil jsem samozřejmě odpovědnost vůči společníkovi. Dali jsme si za cíl, že postoupíme, což se nám se štěstím podařilo. Díky reorganizaci soutěže jsme postoupili přes baráž do 1. ligy a zde jsme se etablovali.

Já jsem stále hledal nějaký nápad, myšlenku, jak to dostat zase o kousek výš a hledal jsem inspiraci i v zahraničí. Tam jsem pochopil, jak přemýšlejí nejen o herní stránce, ale i o marketingu, o lidech, o provozu a o dalších věcech. V té době také vznikl nápad na změnu názvu Stadionu Liberec. Hledali jsme něco, co by mělo vazbu na Liberec. Původní, skoro vítězný návrh byl fakt hezký, nějaký bůvol, nebo bizon, ale vztah k Liberci to nemělo. Pak padl návrh na bílého tygra, ten má bytostnou souvislost s Libercem a zdejší ZOO. Nám se to zalíbilo, protože bílého tygra si lidé připojí k Liberci a tak vznikl od roku 2000 nový název klubu. V té době jsme už hráli o postup do extraligy, přes baráž se to povedlo a dnes tu máme třetí extraligovou sezónu. S tím, že se tu extraliga "jen" hraje, ale nekončíme, ambice máme ještě vyšší, chceme ji vyhrát. Takhle nějak to asi proběhlo, samozřejmě velmi stručně řečeno.

Děkuji za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Devítka si z Říčan přivezla vysoké vítězství, sedmkrát bodoval Železný

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení