Akademie Bílí Tygři Liberec

Hvězdy z NHL bavily diváky

Date of publication Author Jiří Beníšek

Nesmazatelnou stopu v hokejové historii v ČR zanechal v análech liberecký rodák Petr Nedvěd, a to svojí účastí v utkání „Extraliga versus NHL“ jako člen výběru hvězd NHL. Zmiňované utkání se odehrálo v pondělí 13. prosince 2004 na plzeňském zimním stadionu. Proti hvězdám z NHL, které po Evropě cestují pod názvem Worldstars, nastoupil domácí HC Lasselsberger Plzeň.

Česká republika měla v hvězdném výběru čtyřnásobné zastoupení. V sestavě byl liberečák Petr Nedvěd (Sparta Praha / Phoenix Coyotes), dále v týmu hrál Petr Sýkora (Metallurg Magnitogorsk / Anahaim Mighty Ducks), v brance se vystřídali Dominik Hašek (Ottawa Senators) a Tomáš Vokoun (HC JME Znojemští Orli / Nashville Predators).

Petr Nedvěd nastoupil se svým oblíbeným číslem 93 jako centr prvního útoku. Vlevo měl plzeňského odchovance a kapitána výběru Petra Sýkoru, vpravo hrál nepřehlédnutelný Anson Carter, hokejista tmavé pleti, který v NHL prošel například týmy Los Angeles King a New York Rangers. Carter se do podvědomí fanoušků zapsal mj. i zlatým gólem ve finále MS v roce 2003.

Při nástupu hráčů obou týmů se bouřlivých ovací dostalo Matsi Sundinovi, Dominiku Haškovi a především plzeňskému odchovanci Petru Sýkorovi. Naopak liberecký rodák Petr Nedvěd byl publikem přijat velmi vlažně, dalo by se říci, že byl vypískán. Důvod je nasnadě. Nedvěd v době výluky NHL hájí barvy Sparty Praha, a to část plzeňských fanoušků, kterých přišlo bezmála osm tisíc, neunesla. Řevnivost mezi Plzní a Spartou je asi veliká.

Utkání samotné začali lépe domácí, kteří se v první třetině ujali vedení 1:0 brankou Důrase. Na začátku druhé třetiny vyrovnal Sundin, pak ale Plzeň odskočila do vedení o dvě branky po přesných trefách Moravce a Kracíka. Ve 31. minutě nastoupil do branky výběru hvězd NHL Tomáš Vokoun a zatáhl roletu. Góly se naopak začaly sypat do plzeňské branky. Postupně se trefil Murray, 2x Amonte, Jackman, Daigle, sedmou branku přidal po pěkné kombinaci celého útoku Petr Nedvěd a skóre uzavřel v oslabení Domi. Hvězdy NHL si tak připsaly ve čtvrtém zápase třetí vítězství. Publikum bylo přesto spokojené, domácí hráče si ze šatny dokonce vytáhlo na děkovačku.

Hvězdný výběr musel po zápase čelit lavině mediálního zájmu, škoda jen, že podmínky pro práci novinářů nebyly právě nejlepší z hlediska prostoru a času. Že se hráči NHL museli do autobusu, který je odvážel, prodírat za asistence policie a ochranky, není třeba připomínat. Lovci autogramů sice neměli žně, ale přeci jen se řadě z nich podařilo ulovit nesmírně cenné podpisy Matse Sundina, Ansona Cartera, Tie Domiho, Roba Blakea a dalších. Lovcům autogramů se vyhnul Petr Sýkora, který po zápase zamířil do plzeňské šatny "na kus řeči" a také Petr Nedvěd, který necestoval s ostatními autobusem, ale z Prahy přijel individuálně autem. Po zápase se proto vytratil jiným východem a odjel domů, protože s hvězdným výběrem k dalšímu utkání evropského turné necestoval. Má totiž povinnosti u svého současného zaměstnavatele. Sparta Praha se připravuje na tradiční Spenglerův pohár a jedna z jejích největších hvězd nemůže v kádru chybět.

Fanoušky Liberce může těšit, že liberecký rodák se prosadil až do nejvyšších příček světového hokeje, navíc slíbil, že po ukončení kariéry v NHL by ještě rád hrál v dresu Bílých Tygrů. Mohlo by k tomu dojít od sezóny 2007-2008, letos v létě totiž Petr Nedvěd podepsal jako volný hráč tříletou smlouvu s týmem Phoenix Coyotes.

Sestava Worldstars v Plzni: Hašek (31. Vokoun) – J.M. Liles, Norström, O´Donnell, Jackman, Blake, Regehr, Warrener – Carter, P. Nedvěd, P. Sýkora – Domi, Sundin, Daigle – Briere, Murray, Amonte. Trenéři: Marc Bergevin, Marty McSorley.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Devítka si z Říčan přivezla vysoké vítězství, sedmkrát bodoval Železný

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení