Akademie Bílí Tygři Liberec

Jako za starých časů! Tygry čeká v přípravě Birnerův Fribourg-Gottéron

Date of publication Author KR

Yverdon/Liberec - V přípravě se s tímto švýcarským klubem v historii mělo naše mužstvo možnost už několikrát utkat. Staří dobří známí mají navíc na soupisce bývalého Tygra Michala Birnera, který s libereckým A-týmem v rámci letní přípravy trénoval.

Drak proti Tygrovi!

Tradiční účastník NLA (nejvyšší švýcarské soutěže) sídlící v krásné kotlině stejnojmenného kantonu má za sebou bohatou historii. Založení klubu se datuje až do předválečného roku 1937 a od sezony 1980/1981 se poté účastní již zmiňované National League A.

Oba celky se spolu naposledy utkaly v rámci již zaniklého projektu European Trophy. Nejprve v srpnu roku 2012 vyhráli Tygři 5:3, o rok později zase výhru ukořistil Fribourg-Gottéron a to poměrem 5:4. V rámci přípravného utkání lze najít měření sil ještě v roce 2005 (5:5), další zápas spolu poté oba celky sehrály v roce 2010, kdy díky vydařené třetí třetině zvítězili Tygři 3:2.

V dresu francouzsko/švýcarských "Draků" se v postupu časů objevilo hned několik československých hráčů: Anton Šťastný (SVK - 1989/1990), Richard Lintner (SVK - 2004/2006), Tomáš Kůrka, Lukáš Poživil (oba 2005/2006), Michal Grošek, Marek Pinc, Jozef Balej (SVK), Patrik Kučera (SVK, SUI) (všichni 2006/2007), Pavel Rosa, Michal Barinka (oba 2011/2012), Martin Réway (SVK - 2015/2016), Roman Červenka (2016/2018), Michal Birner (2016/?), Lukáš Lhoták (2018/?). Posledními z nich byli Martin Réway, Roman Červenka, Lukáš Lhoták a již zmiňovaný Michal Birner.

Přednáška top

Okénko Michala Birnera: Klíčová litoměřická role v sestavě

Birner načne ve Švýcarsku svou třetí sezonu. Angažmá začalo poté, co odešel z Traktoru Čeljabinsk na začátku sezony 2016/2017. V podstatě ihned doplnil kádr Fribourgu (cizinci mají místa ve švýcarské NLA na zápasové soupisce pouze čtyři) a nasbíral v 31 zápasech 32 bodů (9+23), v následujícím ročníku 2017/2018 byl opět u devíti branek a k nim nastřádal ještě dvacet asistencí. Před aktuálním ročníkem tým opustil jeho parťák Roman Červenka, který podepsal roční kontrakt s obhájcem titulu ZSC Lions (Curych).

Přednáška top

Turnaj! Parádní práce na začátek

V prvním měření sil na turnaji se Tygrům podařilo zvítězit. Servette Ženeva v napínavém klání porazili 2:1 v prodloužení, když po přihrávce zkušeného Marka Kvapila rozhodl produktivní Libor Hudáček. První branku našeho celku obstaral Dominik Lakatoš, za soupeře se prosadil Floran Douay.

Kromě libereckých a švýcarských hokejistů se turnaje účastní rovněž švédský tým Luleå HF a Iserlohn Roosters z Německa. Švýcarské celky se během pěti dnů postupně utkají se všemi zahraničními soupeři. Pro Bílé Tygry je toto klání poslední velkou zkouškou před závěrečnou generálkou na domácím ledě s Chomutovem a před zahájením extraligové sezóny.

Předchozí přípravná utkání

V předešlých zápasech mají Tygři bilanci dvou výher, kdy porazili Pardubice a na domácím ledě Mladou Boleslav, ale naopak podlehli ruskému celku z Novokuzněcku a ve druhém duelu s Bruslaři. Libereckým hokejistům bohužel nevyšel ani dobře rozjetý zápas v Chomutově, v němž ve třetí třetině ztratili třígólový náskok a prohráli v prodloužení. Z hráčů se výborně prosadil Libor Hudáček, který si připsal 4 góly ve dvou zápasech.

Matěj Stříteský o Fribourgu:

"Že tam jsou dva Češi, na to nemá smysl se ohlížet, je to zkrátka soupeř. Je pravda, že jeden z nich Liberec velmi dobře zná, takže se určitě bude chtít ukázat v co nejlepším světle. Ale pro nás je to zkrátka další přípravný zápas. Ať hrajeme proti komukoliv, chceme vyhrát."


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení