Akademie Bílí Tygři Liberec

Po stopách navrátilce: Chystá se třetí epizoda Šmídova působení pod Ještědem

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Fanoušci Bílých Tygrů se mohou těšit na jeden velký návrat! Ze zámoří zpět do Liberce totiž přišel před nadcházející sezónou obránce Ladislav Šmíd. Pojďme si připomenout nejen jeho tygří stopu.

Hokejový klan Šmídů je s libereckým hokejem pevně spjatý. Otec letní posily Bílých Tygrů Ladislav Šmíd starší dotáhl v roce 1973 tehdejší Stadion jako trenér do reorganizované 1. ligy a pomohl klubu nastartovat úspěšná léta. Není divu, že jeho syn Ladislav si ke svým prvním hokejovým krůčkům vybral právě severočeskou metropoli.

Svůj talent prokazoval už v mládežnických kategoriích. Starší dorost, tedy kategorii do osmnácti let, okusil poprvé už ve třinácti, juniorku dokonce pak v šestnácti. I proto není divu, že Ladislav prošel všemi mládežnickými reprezentacemi České republiky.

Ladislav Šmíd a Daniel Špaček se snaží obrat Lukáše Pecha

A v sezóně 2002/2003, tedy v první extraligové sezóně Liberce, to konečně přišlo! Právě v tomto ročníku si mladý Ladislav poprvé vyzkoušel, jaké to je zahrát si za A-tým. Nastoupil ke čtyřem duelům a svoje čerstvě nabyté zkušenosti mohl v závěru sezóny využít na svém prvním velkém turnaji - mistrovství světa do osmnácti let.

Následující rok už se urostlý zadák naplno zabydlel v základní sestavě A-týmu Bílých Tygrů. Jeho výkony ho katapultovaly dokonce na oba mládežnické šampionáty. Zatímco na "dvacítkách" to ještě nevyšlo, s "osmnáctkou" odehrál fantastický turnaj, na jehož konci si na krk pověsil bronzovou medaili.

Velký zlom v Ladislavově kariéře přišel v létě 2004. Ve vstupním draftu NHL si ho v prvním kole vybral jako celkově devátého tým Anaheim Ducks a talentovaný mladík z Liberce najednou stál před svou velkou americkou výzvou.

Šmíd však do zámoří nijak nespěchal a i díky výluce NHL v sezóně 2004/2005 učinil rozhodnutí zůstat ještě jeden rok v Liberci, což bylo pro Bílé Tygry velmi šťastné. Ladislav totiž byl jedním z tahounů týmu, který vypadl až v semifinále s pozdějším mistrem z Pardubic. Na svém druhém šampionátu do dvaceti let se pak přičinil o doposud poslední cenný kov národního týmu z nejsledovanějšího mládežnického turnaje.

Trojice posil ze zámoří - Chris Stewart, Ladislav Šmíd a Wayne Simmonds

V létě 2005 už sympatický bek přece jen zamířil za oceán. První sezónu strávil na farmě Anaheimu v Portlandu, kde se tou dobou pohybovali i o rok dříve draftovaní a současné hvězdy semifinalisty posledního Stanley Cupu Correy Perry a Ryan Getzlaf. Opravdovým milníkem Šmídovy kariéry se však stala výměna do Edmontonu Oilers v létě 2006.

Právě s celkem, v němž v minulosti působil i legendární Wayne Gretzky, poprvé nakoukl do NHL. Prakticky od začátku svého působení u Olejářů měl mezi obránci silnou stabilní pozici, která mu vydržela několik let. Bohužel se ani jednou nedokázal s týmem probojovat do play-off, což mu ale otevřelo cestu na světové šampionáty v Rusku 2007 a v Kanadě o rok později.

Druhou libereckou kapitolu začal Ladislav psát v ročníku 2012/2013, kdy mezi Bílé Tygry zamířil kvůli další výluce NHL. Tenkrát se sešel v jednom týmu s brankářem Ondřejem Pavelcem nebo s útočníky Chrisem Stewartem a Waynem Simmondsem. Předtím, než se v polovině sezóny stěhoval zpět do Edmontonu, odehrál v Liberci 22 zápasů s bilancí 2+12. Poté, co Oilers znovu nepostoupili do vyřazovacích bojů, zakončil divoký rok na svém třetím mistrovství světa, tentokrát ve Švédsku.

Sezóna 2013/2014 byla pro Šmída rovněž velmi hektická. Po dlouhých letech strávených v Edmontonu se stěhoval do Calgary, v únoru pak bojoval s národním týmem na olympiádě v Soči. Prokletí na seniorských akcích v dresu české reprezentace však neprolomil ani na čtvrtý pokus a opět skončil s týmem už ve čtvrtfinále.

Ladislav Šmíd

V dalších letech Ladislavovi nepřálo štěstí a to především po zdravotní stránce. Řízný zadák podstoupil hned dvě operace krku, za Flames odehrál v NHL jen 53 zápasů a poslední sezónu po dohodě s doktory vynechal úplně.

Nyní se, mimo jiné patron liberecké mládeže, vrací do svého mateřského klubu, aby opět nastartoval svoji kariéru. Věřme, že se Ladislavovi v jeho třetí epizodě v dresu s tygrem na hrudi bude dařit!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení