Akademie Bílí Tygři Liberec

Zápasy proti Kladnu pro mě budou vždy speciální, říká Michael Frolík

Date of publication Author Jan Kordík

Liberec - Od posledního soutěžního extraligového duelu Michaela Frolíka uplynulo bezmála deset let. Útočník s číslem 67 od té doby odehrál 554 utkání základní části slavné NHL, dalších 36 poté přidal v play-off. "Vím, že moje role se s věkem mění. Snažím se předávat zkušenosti a jít příkladem svou prací," říká vítěz Stanley Cupu z ročníku 2012/13.

Jak hodnotíš své dosavadní působení u Bílých Tygrů?
Na začátku jsem měl menší zdravotní trable, ale už je to v pohodě. Mé herní výsledky nebyly úplně ideální, nicméně byla to zatím stále jenom příprava. Myslím si, že se pořád s ostatními nějak sžíváme, teď se nám ale proházely lajny a hned to trochu ožilo. Doufám, že si formace sednou a nachystáme se na začátek sezóny naplno.

Využívali jste přípravná klání i na zlepšení týmové domluvy a chemie?
Samozřejmě se snažíme mezi sebou mít kvalitní komunikaci, abychom měli dobré návyky, byli na stejné stránce a fungovaly nám nějaké signály. Řešili jsme to už v dřívějším složení, lajny se však už trošku přeházely. Je to ale vše o domluvě, kterou bude ještě nutné doladit.

Dělá ti velké problémy adaptovat se na rozdílné rozměry extraligových kluzišť?
Je trochu zvláštní, že každý stadion to má jinak. Hra je poté všude o něco odlišnější, ale zároveň zase pro všechny stejná. Musíme si na to všichni zvyknout a především na domácím ledě předvádět vítězná utkání. Doufáme, že v sezóně vylepšíme naše výkony z přípravy a budeme úspěšní.

Patrik Augusta o výsledcích v přípravě
V srpnu se nám moc nedařilo v ofenzivě. Jsem ale přesvědčen, že mužstvo je poskládané tak, aby góly dávalo.

Na tréninky a domácí zápasy dojíždíš z Prahy, jak to zvládáš?
Žádné větší problémy jsem zatím neměl. V době prázdnin bylo všechno v pohodě, teď to možná bude o něco horší kvůli začátku školy. Když chci v Liberci zůstat, tak přespávám na hotelu a Tygři mi obecně vychází vstříc.

Cesta do Liberce přece jen nějaký čas zabere, neztrácíš za volantem trpělivost?
Pořídil jsem si pohodlnější auto, takže to jde poměrně dobře. Při cestě poslouchám většinou rádio nebo podcasty, ale občas zvládám i volat a něco zařídit.

Budete s rodinou přes rok pobývat v hlavním městě, nebo je ve hře i Liberec?
Všichni budeme bydlet v Praze. Teď je rodina mimo republiku a vrací se zanedlouho, takže děti po návratu nastoupí do školy a budeme bydlet tam.

„Nikdy jsem nebyl velký řečník, zkušenosti se ale snažím předávat“

Již dříve jsi zmiňoval, že předchozí dvě sezóny pro tebe byly složité. Máš tušení, že by před tebou mohl být úspěšný „restartový“ ročník?
To teprve uvidíme. (smích) Příprava z mojí strany zatím nebyla úplně ideální, ale v každém zápase se cítím lépe. Už z minulosti vím, že mám trochu pomalejší starty a potřebuji chvíli času. Málokdy se mi stalo, že jsem sezónu začal hned špičkovými výkony. Nějakou dobu mi to vždy trvalo a samozřejmě není ideální čekat moc dlouho, ale snažím se na sobě na trénincích pracovat. Věřím, že se bude moje hra zlepšovat i nadále. Je to všechno o sebevědomí a když dva roky pořádně nehrajete, tak si ho zvedáte každou asistencí nebo gólem.

Cítíš, že je na tebe kladena spíše role určitého mentora pro mladé hráče?
Máme v týmu pár starších kluků a nejspíš to tak na nás bude postavené. Hlavně to ale musíme prokazovat na ledě a v kabině. Nikdy jsem nebyl velký řečník, zároveň však vím, že moje role se s věkem mění. Snažím se předávat zkušenosti a jít příkladem svou prací.

Michal Bulíř na adresu Michaela Frolíka
Je to hráč, který má za sebou spoustu sezon v NHL a je to na něm vidět jak na ledě, tak mimo něj. Má výjimečné vnímání hry a vždy dokáže se vším poradit. Všichni si z toho můžeme něco vzít.

První domácí střet odehrajete proti Kladnu, tvému mateřskému celku. Jak se na něj těšíš?
Rozhodně to bude trochu speciální. Uvidíme, jestli nastoupí Jaromír Jágr, proti Kladnu to bude každopádně vždy specifické. Budu se ale snažit udělat všechno pro Liberec, abychom vyhráli.

Připouštíš si, že jsi brán jako ještě nedávný hráč NHL, který se vrací do extraligy?
Tlak na mě asi bude o něco větší než u jiných kluků. Velká očekávání si ale na sebe nekladu a vždy jsem si zakládal na práci. Budu makat a nechám na ledě všechno


Michael Frolík v průběhu přípravy

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení