Akademie Bílí Tygři Liberec

Petr Syrovátko: Děkuji všem, kteří s námi do toho jdou!

Date of publication Author Martin Kadlec

Bílí Tygři vstupují do své dvanácté extraligové sezóny. První utkání nového ročníku nejvyšší české hokejové soutěže sehrají už dnes vpodvečer na ledě třinecké Werk areny. Ještě před tím, než se znovu roztočí extraligový kolotoč, vám přinášíme rozhovor s prezidentem klubu Petrem Syrovátkem.

Jak je v současné době složité realizovat takto výraznou obměnu týmu, která se uskutečnila v letní pauze? Do Liberce přišlo 7 hráčů a 5 z nich má i reprezentační zkušenosti.
Jednoduché to samozřejmě není. My jsme s některými hráči začali jednat ještě v průběhu loňské sezóny. Ovšem nejprve jsme museli potvrdit naši extraligovou příslušnost, abychom mohli dohody dotáhnout do úspěšného konce. Měli jsme přehled o tom, kteří kvalitní hráči by mohli být od nové sezóny k dispozici a samozřejmě jsme se na věc dívali i z hlediska financí. To byl velmi důležitý faktor. Bohužel nepatříme k těm extraligovým klubům, které finančně podporuje město, ve kterém hrají a které reprezentují. Musíme se proto výhradně obracet do privátní sféry, kde je ovšem v době ekonomické krize těžší a těžší hledat podporu. Nové posily znamenají také navýšení rozpočtu a ten se nám podařilo naplnit díky přetrvávající přízni společnosti Home Credit, která se rozhodla navýšit svůj příspěvek. „Hlouběji do kapsy“ pak musela sáhnout i naše společnost Syner. V tuto chvíli je v nás velká víra v to, že právě posily s reprezentačními zkušenostmi vrátí Bílé Tygry do popředí extraligy.

Příchod zkušených hráčů v podobě třicátníků Petra Vampoly, Jiřího Hunkese nebo Martina Barteka ovšem zároveň znamená i určitý odklon od trendu, kterým klub směřoval, tedy vychovávat pro A tým vlastní odchovance. Není to škoda?
Tento trend tu ale stále přetrvává a s příchodem několika zkušených hráčů nekončí. Loňská sezóna byla sice výsledkově mizerná, ale ten nastolený koncept špatný není. To nám koneckonců ukázaly předchozí ročníky. Byly situace, kdy se nám vinou marodky rozpadly elitní formace, ale my jsme byli stále schopni hrát kvalitní zápasy a bodovat, právě díky doplnění týmu hráči z farmy v Benátkách. Ano, nepovedlo se nám zapracovat do hlavního mužstva tolik hráčů z Benátek, kolik jsme si původně představovali. Proto letos po čtyřech sezónách došlo k tomuto výraznějšímu oživení kádru. Zároveň jsme změnili model práce s hráči na farmě tak, aby se dokázali lépe adaptovat na extraligový hokej. Stále chceme pracovat s talenty. Je tu dost hráčů, kteří balancují na hraně mezi farmou a hlavním týmem a v Benátkách se mohou vyhrát a naskočit do extraligy připravení.

Tygři zahájili letošní sezónu, stejně jako ty dvě předchozí, zápasy v rámci evropské klubové soutěže European Trophy. Jak jste spokojen s tím, jak tým letos zvládl tuto soutěž?
První čtyři utkání jsme prohráli, přitom tři z těchto zápasů jsme ztratili až v samotném závěru. To bylo alarmující. Bylo jasné, že v začátku sezóny to nemůže být nedostatkem kondice. Byla to nedůslednost v závěrečných minutách a často chybovali i zkušení hráči. Na druhou stranu jsme se utkávali s velmi kvalitními týmy, které se ve svých soutěžích vloni umístily většinou hodně vysoko. A dobrým znamením bylo to, že jsme s nimi hráli s výjimkou už zmiňovaných posledních minut vyrovnanou partii. Chyby v závěru se ale mohou stát. To nám ukázal i poslední zápas s Pardubicemi, kdy jsme dvěma góly v posledních dvou minutách otočili stav.
Myslím si, že příprava v rámci European Trophy splnila svou funkci. Ukázala také neduhy, které nás trápí. Se špičkovými evropskými celky máme za 3 roky, co tuto soutěž hrajeme, víceméně vyrovnanou bilanci. Ale stále je to především příprava. Do sestavy se dostávají i hráči širšího kádru a mění se složení formací.

Hledíte do nového, pro Bílé Tygry už dvanáctého, extraligového ročníku s optimismem, nebo ve Vás loňská nepovedená sezóna zanechává stín obav?
Použil bych oblíbená slova Petra Nedvěda „to je voda pod mostem“. Loňská sezóna je zkrátka loňská a už je pryč. Určitě jsme si z ní ale vzali ponaučení. Už den po posledním utkání jsme začali pracovat na tom, aby se nic podobného neopakovalo. Hledali jsme příčiny neúspěchu a změny prováděli s nasazením a vírou v úspěch. Stále se snažíme, aby „Bílí Tygři Liberec“ byli excelentní značkou, pracujeme na tom, abychom dělali čest sobě, radost fanouškům a dobře reprezentovali město Liberec nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Stojíme na prahu extraligového ročníku 2013/2014, co byste na jeho začátku vzkázal fanouškům Bílých tygrů?
Děkuji všem, kteří s námi do toho jdou! Přeji si, abychom se na utkáních vídali v co nejhojnějším počtu a pokud možno v euforii či radosti. Fanoušci jsou součástí našeho týmu. Dokáží pomoci hráčům na ledě a ti se jim za to snaží odvděčit svou hrou. Věřím, že se budou hokejem znovu bavit a radovat se spolu s námi z výhry. Nejlépe v „bílém pekle“ na úplném konci sezóny.

Děkuji za rozhovor

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Šestá výhra v řadě! Dorostenci doma přehráli Plzeň

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení